Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Narcis, psychopat, hraniční/emocionálně nestabilní osoba - co mají společného?

Ve všech případech jde o poruchy osobnosti skupiny B. Ve všech případech jde o následky raného traumatu, o narušení vztahu dítěte a matky, z jakéhokoliv důvodu.  

Protože jde o následky traumatu a tím pádem primitivního přizpůsobení se  nevhodným podmínkám v dětství, dá se čekat, že tito lidé se budou v mnohém podobat. Ale také se budou velmi lišit. Podmínky každého dítěte jsou jedinečné. Je to prostředí do kterého se narodí a jeho výbava, se kterou přichází do života, které na sebe vzájemně působí. Pokud se setká s nevhodnými podmínkami pro život, záleží na tom, v jakém je věku. Záleží i na tom, jak se cítí matka během těhotenství, jaké zprávy dítěti posílá. 

A čím se tedy podobají nebo liší? Charakteristiky, kterými se od sebe tyto poruchy navzájem odlišují nebo shodují jsou empatie, seberegulace, žití ve fantazii, grandiozita (pocit vlastní velkoleposti), potřeba obdivu, hlad po moci a úspěchu, stabilita, vztahy.

Tato narušení jsou v různé míře přítomna v každém z nás. Čím ideálnější dětství, tj. čím méně nevhodných zkušeností a čím vhodnější zacházení s dítětem, tím psychicky zdravější člověk je. 

O poruchách mluvíme, když narušení komplikují život a člověku se díky nim v životě nedaří. Pokud se tedy díky nim cítívá zle, nespokojeně, nepohodlně nebo vyloženě ustavičně trpí. Pokud má potíže ve vztazích, má problém navázat vztah, udržet vztah. Nebo se nedokáže cítit s druhými dobře. Má problém s autoritami. Nebo má obtíže přežít po materiální stránce. Nepečuje o sebe dobře. Nezažívá materiální bezpečí, dostává do existenčních potíží. Duševně zdravému člověku se nic takového neděje.

***

Pro narcistickou a psychopatickou poruchu osobnosti je charakteristický nedostatek empatie. Člověk má ve výbavě tři druhy empatie, ale psychopatovi a narcisovi  emocionální empatie chybí. Díky dvěma ostatním, které má, dokáží emocionální empatii předstírat.

Narcis a hraniční osoba mají problém se seberegulací. Narcis se reguluje pomocí obdivu a zájmu druhých, navazuje s nimi účelové vztahy, aby od nich získal to, co potřebuje. Spokojenost se sebou ve výbavě nemá. Stejně tak hraniční osoba používá druhé z téhož důvodu pro seberegulaci druhé lidi, ale seberegulaci hledá ve vztazích. Kromě si oba oba díky potřebě regulace vytváří různé závislosti.

Narcis, psychopat i hraniční osoby mají ve výbavě grandiozitu, pocit vlastní důležitosti a vlastní výjimečnosti. Je to vlastně také způsob regulace a je to kompenzace za nedostatek sebevědomí.

Narcis a hraniční osoba zažívají cykly klidu, které časem přecházejí v nesoulad a chaos. Narcis pak zažívá potřebu zneužívat druhé, aby se tak "srovnal". Hraniční osoba, pokud se propadá do chaosu, má naopak potřebu nechat se zneužívat druhými nebo zneužívá sama sebe a nebo se děje obojí. To jí poskytuje jakousi úlevu.

Narcis, psychopat i hraniční osoba zažívají pocit prázdnoty, pocity ztráty bezpečí, úzkosti a osamělosti, se kterými se každý vypořádává po svém.

Psychopat i narcis se o sebe dobře starají. Zažívají materiální bezpečí a pohrdají těmi, kdo jsou na tom hůř než oni. Zažívají ve svém životě nesoulad a chaos, ale také stabilitu, dokáží materiálně zabezpečit sebe i svou rodinu, pokud ji mají.

Psychopat i narcis zneužívají druhé, hrají "zero sum game": Já získám, ty ztratíš. Na druhých lidech jim záleží pouze ve vztahu k jim samým. Oba jsou zaměřeni na své cíle, ale jejich cíle liší. Narcis druhé lidi potřebuje k sobě připoutat, aby se tak o sebe postaral. "Po dobrém nebo po zlém." Psychopat druhé lidi vykořisťuje. Chce si vzít to, co chce či potřebuje, bez ohledu na to, jaké to bude mít následky pro druhé. Oběma je jedno, jak se druzí cítí, jak se jim daří, důležité je aby dostali to, co oni chtějí.

***

Narcistická porucha osobnosti je charakterizována neustálou potřebou obdivu ostatních a nedostatkem empatie. Lidé s touto poruchou bývají zaujatí představami o neomezeném úspěchu, moci a přitažlivosti, protože chtějí být oblíbení. Jsou na této své potřebě zájmu, uznání a obdivu od druhých závislí. Jedinci s touto poruchou často nevyhledají léčbu a nemusí vidět problém ve svém chování. Může však lidem kolem nich způsobit značné utrpení a ovlivnit jejich vztahy a pracovní život.

Psychopatická porucha osobnosti je charakterizována nedostatkem empatie, impulzivitou a přehlížením společenských norem. Lidé s touto poruchou bývají manipulativní, okouzlující,  mají povrchní kouzlo. Jsou zaměřeni na své cíle v reálném světě. Mohou chtít peníze, slávu, úspěch, ženy... Jsou svými cíli posedlí. Mohou se chovat kriminálně nebo riskantně bez ohledu na následky. Psychopatie je často spojována s kriminálním chováním, ale jen někteří jedinci s touto poruchou jsou zločinci. Může být obtížné diagnostikovat psychopatii, protože jedinci s touto poruchou mohou být schopni skrýt své příznaky a zdát se ostatním normální.

Hraniční porucha osobnosti je charakterizována emoční nestabilitou, strachem z odmítnutí a intenzivními a nestabilními vztahy. Lidé s touto poruchou mívají špatný pocit sebe sama a zažívají intenzivní pocity prázdnoty a osamělosti. Jejich stav je nutí chovat se impulzivně, lehkomyslně, sabotují se. Cítí se zle a hledají úlevu. Mohou se sebepoškozovat různým způsobem a zneužívat návykové látky. Nejsou vybaveny dostatečnou seberegulací a vytvářejí si závislosti na vztazích a jiném. Často jim chybí materiální bezpečí.  Hraniční osoby mají na rozdíl od narcisů a psychopatů všechny tři druhy empatie. 

***

Výbava dítěte a jedinečné přizpůsobení se nevyhovujícím podmínkám vytváří kombinace těchto poruch. Jedna osoba tak může mít narcistické i psychopatické rysy a díky tomu dokáže lépe prosperovat a cítit se lépe (maligní narcis). Nebo může mít narcistické a hraniční rysy, používat narcistické obrany a procházet přitom stavy dysregulace (covert borderline). Nebo může být psychopatická a zároveň hraniční. Potom bude třeba páchat kriminální činy, chovat se lehkomyslně, a skončí díky tomu ve vězení. Bývá to vlastně všechno dohromady, ale v různém poměru. 

***

Profesor Sam Vaknin, který je mým důležitým zdrojem informací, má diagnostikované všechny tři tyto poruchy. To by se týkalo jistě i mých rodičů, pokud by se nechali psychiatricky posoudit. Já sama mám diagnózu hraniční poruchy osobnosti. A všechny tyto poruchy (a další) jsou tedy "voda, ve které žiju" a ze které se díky terapiím dostávám postupně na "souš", na pevninu :) a díky tomu se mi daří lépe a lépe.

***

Prof. Sam Vaknin: Goals of Narcissists, Borderlines, Psychopaths 

***

ČESKY: Narcismus a poruchy osobnosti

***

Autor: Monika Lorenzová | neděle 21.1.2024 7:20 | karma článku: 10,09 | přečteno: 269x
  • Další články autora

Monika Lorenzová

Narcistické zneužívání, co je to?

Je to speciální způsob zneužívání, které používají narcistické osoby, které jsou zároveň psychopatické. Psychopatickým narcisům jde o to, aby se, hlavně díky svým blízkým, postarali o své narcistické a psychopatické potřeby.

20.1.2024 v 11:08 | Karma: 9,61 | Přečteno: 306x | Diskuse| Ostatní

Monika Lorenzová

AI, o vytváření obrázků s umělou inteligencí

Díky žertu laskavého přispěvatele mého blogu, který měl podezření, že texty tvořím díky umělé inteligenci (haha, velmi vtipné :), jsem dostala nápad vytvářet tak perexové obrázky. Povedené výsledky jsou již u textů k vidění.

6.1.2024 v 11:01 | Karma: 13,96 | Přečteno: 252x | Diskuse| Ostatní

Monika Lorenzová

Kdo je v oboru psychologie odborník?

Musím bohužel říci, že jsem se setkala spíše s velkým nepochopením, co se týče mých psychických poruch a deprese. Dostávala jsem ortel nevyléčitelné. Nebyla to pravda.

6.1.2024 v 7:12 | Karma: 11,82 | Přečteno: 292x | Diskuse| Ostatní

Monika Lorenzová

Seberealizace. Závislost na úspěchu a závislost na neúspěchu.

Každý sám pro sebe rozhoduje, co je pro něj úspěchem. Narcistický člověk si typicky vybírá činnost, ve které je pro něj poměrně snadné upět. Osoba masochistická si vybere činnost, ve které dokáže uspět jen velmi těžko.

1.1.2024 v 16:27 | Karma: 7,23 | Přečteno: 181x | Diskuse| Ostatní

Monika Lorenzová

Poruchy osobnosti a deprese

Poruchy osobnosti vznikají jako adaptace během vývoje dítěte. Pokud se dítě nesetkává s přiměřenou odpovědí na své vývojové potřeby, snaží se bez těchto potřeb obejít. Samo sobě tím takříkajíc ustřihne křídla.

1.1.2024 v 15:23 | Karma: 12,45 | Přečteno: 301x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Macron nabízí sdílení jaderných zbraní pro obranu EU, nechce být vazalem USA

29. dubna 2024  14:08

Důvěryhodná evropská obrana by měla jít nad rámec ochrany, kterou už poskytuje Severoatlantická...

MF DNES má nominaci na Novinářskou cenu. Zaujal rozhovor s trampem na koni

29. dubna 2024  14:07

Nadace OSF zveřejnila seznam nominovaných na Novinářskou cenu 2023. V soutěžní kategorii Regionální...

Náraz do stromu odmrštil auto přes silnici, řidička nadýchala více než promile

29. dubna 2024  14:03

Opilá řidička havarovala v sobotu nad ránem na Jindřichohradecku. Po několika nárazech do stromů...

Za dvacet let úspěšného vývoje Českého republiky to nepovažujeme, řekl Klaus

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno 

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 319x
 

Chci dělat osvětu, psát o psychických problémech a jejich léčení, ze své i sdílené zkušenosti.

 

lorenzova.m@centrum.cz

Seznam rubrik